Párátlanítás

Egy lakás komfortjának egyik legmeghatározóbb tényezője a páratartalom. A páratartalmat régebben nem kellett szabályozni, mivel a nyílászárók réseinek nagyságára nem fordítottak gondot. Ezek a rések biztosították a kellő szellőzést, a főzéstől, ruhaszárításból eredő páratartalmak a réseken keresztül elillantak.
Drámai változást hozott az energiatakarékosság!
Az emberek „felfedezték” a nyílászárók réseit és mindenféle alkalmatossággal igyekeztek ezeket eltömni. A meleg most már nem távozott a házból, viszont ezzel együtt bent maradt a pára. Ettől az időponttól kezdve viszont minden építési hiba a házban napvilágra került pl.: hőhidak, rossz, vagy hiányzó vízszigetelések, vékony falak stb. elindult a penészedés.

Ennél fogva a védekezés alapvetése a ház belső tere páratartalmának ellenőrzése, szabályozása.
A leghatékonyabb erre a célra a párátlanító berendezés. Működési elve a hűtőszekrényhez hasonlatos. A helyiség levegőjét egy ventillátor hideg felületre fújja, ahol a pára egy része kicsapódik és az így szárazabbá vált levegő visszakerül a helyiség légterébe. Egy megfelelő párátlanító alkalmazásával egy lakás levegőjét megfelelő értéken lehet tartani.

A párátlanítást azonban természetes úton is el lehet érni egyszerű szellőztetéssel. A téli, kinti levegő  nedvesség tartalma csekély, így egy megfelelő kereszthuzat a páratartalom csökkentését kiválóan meg tudja oldani. Azonban a szellőztetést rendszerességét nem mindenki tudja megoldani ezért a megfelelő technológia részükre:   

az intelligens, aktív szellőzés

Abban mindenki egyetért, hogy amikor komfortról van szó, akár otthon, akár egy irodában, a levegőminőség meghatározó tényező. Közismert az is, hogy a korszerű építési technológiák, az energia-megtakarítást helyezik mindenek elé. Az Aereco már több mint húsz éve elégíti ki ezt a két igényt egyszerre innovatív, a légmennyiséget szabályozó szellőzőelemek fejlesztésével és gyártásával.

A párizsi székhelyű Aereco előfutárnak bizonyult a higroszabályozású (páraszabályozott) szellőzési rendszer kifejlesztésével 1984-ben. A cég ma is folytatja kutatásait, így az intelligens szellőzés újabb és újabb megoldásaival jelenik meg a piacon, melyek folyamatosan a lakó- és középületek, irodák, szállodák, egészségügyi létesítmények egyedi légtechnikai szükségleteihez igazodnak.

A higroszabályozású szellőzési folyamat a változó légmennyiségű szellőzés mérföldköve Franciaországban. Ez kapcsolta össze örökre az Aereco szellőzési rendszert és az Aereco termékeket a levegőminőséggel és a csúcstechnológiával, illetve ez emelte az Aereco-t a szellőzési szakma nagyjai közé világszerte. Fejlesztő, gyártó és kereskedelmi tevékenysége mellett, a cég hozzájárul a szellőzéssel kapcsolatos szabályozások és előírások korszerűsítéséhez, javításához, hogy a szellőzés méltó helyre kerüljön az építőiparon belül.

Az Aereco S.A. a franciaországi, Marne-la-Vallee-i központ irányításával a világ számos országában jelen van leányvállalataival, képviseleti irodáival és értékesítéssel foglalkozó képviselőkkel, így Nyugat- és Kelet-Európában, Kínában, Japánban és egyéb ázsiai, illetve az amerikai kontinens egyes országaiban. Pillanatnyilag csak az hat leányvállalattal és három értékesítési irodával az Aereco közel 230 munkavállalót foglalkoztat, akik mind a minőség, a teljesítmény és az innováció mellett kötelezték el magukat.

A Marne-la-Vallee-i gyárban jelenleg több, mint egymillió szellőzőelemet készítenek évente, de a gyártási kapacitás növelése folyamatos. Az Aereco termékei ma a világ minden táján, de főként Európában több millió lakásban működnek sikeresen, hozzájárulva ezzel a lakóépületek energiafelhasználásának csökkentéséhez.

A jó szellőzés a helyes szellőzési mód megválasztásán múlik. Az optimális szellőzési mód egyrészt a projekt célkitűzéseitől (úgymint fűtési költség megtakarítás, levegőminőség javítás, költségcsökkentés, egyszerű karbantartás), másrészt az alkalmazási környezettől függ. A megállapítás különösen igaz felújítások esetén.

A higroszabályozás

Ez az Aereco termékek fejlesztésének fő irányelve. A szellőzési rendszer "passzív" elemeinek működését különböző módokon szabályozzuk, hogy alkalmazkodjunk minden helyiségben a szellőzési szükséglethez. A szellőző levegő mennyiségét különböző módokon befolyásolhatjuk: páraszabályozással (melyet az Aereco 1984-ben alkotott meg), manuális működtetéssel, mozgásérzékelő, és mozgásintenzitás-érzékelő által.

A páraérzékelős technológia különleges helyet foglal el a szabályozott szellőzési rendszerek területén. Köztudott, hogy egy lakásban a pillanatnyi páratartalom is jól jelzi a levegő szennyezettségének mértékét. Ezért az Aereco légbevezetők és légelvezetők többsége páraérzékelővel rendelkezik, melyek az adott helyiségben a belső relatív páratartalom szerint szabályozzák a levegő mennyiségét. A szellőzőelemek egész évben optimálisan szellőztetnek, mindig ott ahol és amikor szükséges, illetve mindíg csak megfelelő mértékben. Az érzékelő automatikusan figyelembe veszi a belső hőmérsékletet is, amely döntő pontja a speciális és pontos hőmérsékleti együttható beállításának.

Egy precíz és megbízható automatikus érzékelő

A páraszabályozott szellőzőelemek érzékelője és működtetője azt az ismert fizikai jelenséget használja ki, hogy egyes anyagok megnyúlnak a páratartalom emelkedésekor és összehúzódnak, ha a levegő szárazabbá válik. Ezen az elven működik a V8 és V16 érzékelők 8, illetve 16 rétegű poliamid pántkötege, amely egy vagy több zsalut mozgat, ezzel befolyásolva a szellőzőlevegő mennyiségét a mindenkori belső relatív páratartalom függvényében. Minél nagyobb a helyiség levegőjének páratartalma, annál jobban kinyitnak a zsaluk. A légbevezetők V8 érzékelője csak a belső levegő páratartalmát érzékeli, a beáramló friss levegőtől elszigetelt, tehát annak nedvességtartalma, vagy hőmérséklete a működését nem befolyásolja.

 

A belső légszennyezés több forrásból eredhet, például függ az életviteltől, az emberi szervezet működésétől, vagy felszabadulhat az alkalmazott építési anyagokból is. Ezek koncentrációja és kémiai összetétele nagyban befolyásolja a helyiségben tartózkodók komfortérzetét, egészségét, valamint az épületszerkezeti elemeket is.
A legkisebb energiaveszteséggel kell eltávolítani a lakótérben felszabaduló szennyezőanyagokat: ez a fő célja egy jól szabályozott szellőzésnek.

 

A lakóépületekben keletkező problémák egyik fő oka az életvitellel együtt járó belső páratartalom növekedése, amely gyakran a szellőzés hiányának következménye. A relatív páratartalmi arányszám egy megbízható mércéje a belső légszennyezettségnek és a szellőzési szükségletnek.

Éppen ezért ez az, amit az Aereco választott a szellőzés szabályozására, azzal a céllal, hogy létrehozzon egy páratartalomra érzékeny és általa szabályozott szellőzési rendszert.

A páratartalom: meghatározó tényező az egészséges épületekben és a használóik egészsége, komfortérzete érdekében

Akár folyékony, akár vízgőz formájában a víz elsődleges problémaforrás az építőiparban. Már kis mennyiségű vízgőz is elegendő ahhoz, hogy közvetlenül, vagy közvetve hatással legyen a használók egészségére, komfortérzetére, illetve az épület szerkezeti elemeire. Légzőszerveink hozzávetőlegesen 40-60% relatív páratartalom mellett működnek megfelelően, az ennél nagyobb páratartalom káros a benn tartózkodókra és az épületre egyaránt.

 

 

vizesfal.com

Száraz házak véglegesen!

Légbevezetõ elem - EMM légbevezetõ elem standard esõvédõ rovarráccsal mûanyag ablak esetén

EMM-AC_wood

Párátlanítás-Automatikus szellőző rendszerek

Hívjon telefonon!

06-20-530-7555

Vizes falak utólagos szigetelése, vízszigetelése.

Írjon e.mailt!

EMM-AS_PVC

Mûanyag ablak esetén az ablakszárnyra és vele szemben az ablaktokra kell elvégezni a résmarást a beépítési útmotatóban szereplõ méretek szerint. Az ablakszárnyra a belsõoldalra kerül elhelyezésre a légbevezetõ elem, az ablaktokra a külsõoldalra pedig a külsõoldali esõvédõ-rovarrács. A külsõoldali esõvédõ-rovarrács védelmet nyújt az esõ beszivárgása, és a rovarok bejutása ellen.

Nagy Károly A vizes, nedves, penészes és dohos falak szakértője

Salétromos, vizes, épületek, pincék szakszerű szigetelése és vakolatjavítása. Talajvíz és rétegvíz elleni szigetelés.